نخبگان ایرانی سید ابومحمّد مرتضوی

در گفت‌وگو اختصاصی با ریاست نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور:

آغوش باز جامعه ایرانی اسلامی برای نخبگان ایرانی

نخبگان ایرانی قرن‌ها است که مورد توجه محافل علمی بود و امروزه که اقتصاد سرمایه‌داری در جهان جولان می‌دهد به خوبی از ارزش‌های فنی و تکنیکی این استعدادها باخبر است. آنها در کمترین مفاهیم سرمایه‌داری ابزاری قدرتمند برای ایجاد تحولات بزرگ در جهان و حتی ایران هستند.

پاژ نیوز | از باارزش‌ترین سرمایه‌های هر کشوری جامعه نخبگان و فارغ‌التحصیلان برجسته آن در دانشگاه‌های معتبر جهانی است. خوشبختانه این قشر ارزشمند در ایران با تنوع و گستره خوبی وجود دارد و به جرات می‌توان گفت این کیفیت منابع انسانی متخصص و زبده در سطح جهان برای یک ملت کم‌نظیر است.

این جامعه سال‌ها پیش یا فعالیت گسترده در لبه‌های دانش در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و کمپانی‌های معظم دنیای خودنمایی کرده و تنها نام بردن مهره‌های ارزشمندی ایرانی که سکان‌دار کشتی علم به سمت افق‌های دانش هستند مجالی جدا می‌طلبد.

توجه ویژه به این سرمایه گرانقدر ملی باید با حساسیت و جدیت مثال‌زدنی همراه شود؛ چرا که این استعدادها از همان بدو تحصیل در دانشگاه‌ها و مراکز علمی خارجی تا زمانی‌که به شکوفایی می‌رسند در معرض انواع مشکلات در مسیر بالندگی و البته فرصت‌هایی جذب توسط سیستم‌های سرمایه‌گذاری بزرگ هستند.

بدون شک مهم‌ترین زمان برای تقویت علقه این استعدادها به مام میهن و ارزش‌های اسلامی دوران دانشجویی است. همین علقه است که می‌تواند به‌عنوان بهترین ظرفیت در روزهای سخت و مواجهه با هجمه جهانی به کمک ملت و کشور آمده و به عنان بازوی بلند اقتدار ایرانی در جهان عمل کند.

از همین جهت گفت‌وگویی با حجت الاسلام سید ابومحمّد مرتضوی ریاست نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور ترتیب دادیم تا نگاهی به رویکرد کلی این نهاد و دستاوردهای آن داشته باشیم.

پازنیوز: نهاد چگونه با دانشجویان و اساتید ایرانی خارج از کشور ارتباط برقرار می‌کند؟

باتوجه‌به اینکه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور دارای مخاطبانی است که در داخل کشور نیستند و ما هیچ ارتباط مستقیمی با این عزیزان نداریم که بتوانیم با آنها صحبت کرده و نشست و برخاست داشته باشیم؛ بنابراین برنامه‌هایی همچون همایش و گردهمایی در ایام فراغت از تحصیل آنها همچون تعطیلات تابستانی برگزار می‌کنیم.

PAZH |  آیین حکاکی دعای شرف الشمس در مصلی مشهد

از این طریق احیاناً اگر ما مشکلی داشته باشیم، مخصوصا به‌لحاظ علمی و فناوری که آنها بتوانند حل کنند یا شاید آنها مشکلاتی داشته باشند که با پیگیری نهاد و پتانسیل‌های کشور و استفاده از توان نمایندگان در وزارت‌خانه‌های مختلف مثل وزارت خارجه، وزارت علوم، وزارت بهداشت و درمان و… سعی در رفع آنها خواهیم داشت.

از همین جهت تلاش نهاد بر این است که از فرصت‌هایی که دانشجویان در ایران حضور دارند با اجرای برنامه‌های همچون همایش‌ها ارتباط نزدیک‌تری با آنها داشته باشیم. به عبارتی هدف کلیدی ما ایجاد ارتباط منسجم و یکپارچه با دانشجویان ایرانی خارج از کشور است.
البته این برنامه هنوز در ابتدای راه است؛ ولی تلاش مضاعف ما برای رسیدن به این هدف غایی است که این تبدیل به یک گفتمان پایدار و فرهنگ شود. به عبارتی ما پایه‌گذار این رویکرد فرهنگی هستیم تا ارتباط کشور با شهروندان به‌ویژه تحصیل‌کرده‌هایی که در اقصی نقاط عالم هستند پایدار و مداوم شود و بخشی دیگر از ظرفیت‌ها که به‌عنوان کار اجرایی نهادها هستند با این بدنه در ارتباط باشند تا خودشان بتوانند راهکارها و راه‌حل‌ها را عملی کنند.

پازنیوز: ظرفیت‌های زیادی در این قشر از جامعه نخبگان ایرانی وجود دارد که یمتواند نقش‌های کلید رد تحولات ایجاد کنند. نهاد چه رویکردی در تببین این نقش آفرینی دارد؟

ادبیات علمی و فرهنگی آموزه‌های خاص خودش را دارد. نگاه ما به این دانشجویان عزیز به این شکل است که آنها را حامل پیام‌هایی از سمت کشور و ملت، انقلاب و ایده‌های رهبر معظم انقلاب می‌دانیم. در حقیقت سفیرانی هستند که شاید بهتر از هر سفیری عمل می‌کنند.

PAZH |  آیا عملیات طوفان الاقصی نقطه‌عطفی در تاریخ خاورمیانه است؟

پاژ نیوز: چرا آنها می‌توانند بهتر از سفرا عمل کنند؟

دلیل این کیفیت هم این است که محدودیت قانونی سفرا را ندارند و درعین‌حال در مراکز عملی فعالیت دارند.

این مراکز عملی به‌عنوان نهادهای مطرح هستند که در کشورها موردتوجه خاص هستند و حتی از آن حرف‌ شنوی دارند و تحت تاثیر نخبگان و تحصیل کردگان خودشان هستند.

پاژنیوز:  دستاوردهای نهاد در این زمینه چه بوده است؟

نتیجه دستاوردهای ما در ارگان‌ها و سازمان‌هایی جلوه می‌کند که با ما همکاری و تعامل دارند. مجموع برنامه نهاد و ارتباط‌ سازی با این مراکز و سازمان‌ها موجب یک هم‌افزایی می‌شود و مهم‌ترین نمود آن جذب و به‌کارگیری ظرفیت قابل‌توجه دانشجویان ایرانی خارج از کشور است.

درواقع اولین نهادی که این ایده را شروع کرد، همین نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی بود که حدود ده سال قبل آغاز به کار کرد. در این زمینه حمایت‌ها و خوش‌سلیقگی‌های همکارانی مانند آقای (سورنا) ستاری نیز همراه ما بود.

از یک سمتی ما یک همکاری مشترک و دو طرفه با مراکز دانش بنیان داریم که نتیجه آن فرصت جذب نخبگان و دانشجویان ایرانی خارج از کشور برای تحقق و عملیاتی کردن ایده‌ها بود.
در سمت دیگر فرأیند جذب این استعدادها وزارت‌خانه‌ها هم هستند که از این استعدادها استفاده می‌کنند.

پاژنیوز:  چه برنامه‌‌هایی برای افزایش ظرفیت و انگیزه بازگشت نخبگانی که در گذشته از ایران رفته‌اند دارید؟ آیا آنها نیز برای نهاد مهم هستند؟

البته نخبگانی هستند که بنا به دلایلی نمی‌توانند یا نمی‌خواهند به کشور بازگردند و در اینجا مقیم شوند. برخی در آنجا به شیوه‌های مختلفی در کشورهای دیگر جا افتاده‌اند و فرصت‌های خوبی دارند که می‌توانند کار پژوهشی و عملی خود را ادامه دهند.

PAZH |  گسترش فضای مسقف برای زائران تا سال ۱۴۰۵

این عزیزان باید این احساس را داشته باشند که کشور هرگز آنها را فراموش نکرده. ایران همیشه حامی آنها است و آنها به‌عنوان شهروندان این مملکت محسوب می‌شوند. انتقال همین حس نیز به آنها کمک می‌کند که ارتباط قلبی آنها با کشور خودشان برقرار باشد، به کشور خودشان کمک کنند و آنچه که از دست‌شان برمی‌آید برای رفع مشکلات انجام دهند.

آنگونه که آمار به ما می‌گوید ما تقریباً به همان تعداد متخصص داخلی در داخل کشور، در خارج از کشور هم متخصص داریم. در رشته‌ها و مدارج تحصیلی مختلف از پزشک و دکتر گرفته تا استاد و غیره. حتی سرمایه‌هایی که ایرانیان در خارج از کشور دارند نیز تقریباً معادل سرمایه داخلی کشور یا حتی بیشتر است. همه اینها ظرفیت‌هایی است که می‌توان از آنها استفاده کرد.
برنامه‌های زمینه‌سازی برای ایجاد فرهنگ گفتمان با این جامعه هدف را نیز در بر می‌گیرد و از ارتباط عمیق‌تر و مستمر با آنها استقبال می‌کنیم و این‌ نهاد نمادی از آغوش باز جامعه ایرانی اسلامی برای این عزیزان است.

[widget id='text-14'] [widget id='custom_html-20'] [widget id='dpt_display_post_types-12'] [widget id='text-23'] [widget id='media_gallery-9']