سعدی

سعدی جامعه‌شناس عصر تضادها و تناقض

سعدی از برجسته‌ترین ادبای زبان فارسی ا ست، سخن او مشحون از معارف و دانش و فرهنگ ایران و اسلام است او فرمانروای بالمنازع ملک سخن است. اغلب سخنان او حکم مثل سایر را یافته.

پاژ نیوز | فرهنگ و ادب نمودهای متفاوتی دارند گاه نمودها مکتوبند همچون شعر و دا ستان و گاه شفاهی چون آوازها، مثل ها و ترانه ها و باورها و اعتقادات و آداب و ر سوم که همان هنجارهای زی ستی جامعه ای ا ست که با این فرهنگ مر سوم می زیند و تحلیل و تحقیق این آثار محقق را در مطالعات جامعه شناسی، تاریخی و زیستی به آگاهی هایی رهنمون می سازد و او را در شناخت بهتر و بیشتر فرهنگ پیشینیان و تاثیرگذاری آنها در زندگی امروزیش یاری می نماید.

آشنایی سعدی با طبقات مختلف مردم و سخن گفتن با تأمّل و توجه به رفتار و اندیشه های مردم جامعیت آثارش را در پی داشته و آثارش از لحاظ مطالعات اجتماعی عصر او حائز اهمیت است. چرا که او در گلستان انسان را با تمامی محاسن و معایب و تضادها و تناقض هایی که دارد به تصویر کشیده و جهان را همانگونه که هست توصیف کرده و در بوستانش جهان آرزوهای انسانیش را تصور کرده و با کمک ذوق سلیم و افکار واال و ژرف اندیشی اش اصول اخالقی ـــ اجتماعی را در کسوت روایات و حکایات گوناگون به جهانیان عر ه کرده و در حقیقت انسان را به یک زندگی معنوی مرفه دعوت نموده است.

ایا میراث مکتوب سعدی راهگشای انسان امروزی هست؟

سعدی شاعری است که بر بادپای سخن نشسته ومرزهای جغرافیایی را شکسته وفراتر رفته وسخنانش اینه ای است که هر کس از هر ملت ونژاد که با شد میتواند خود را در ان ببیند) برات زنجانی سخنوری زیرکانه در قلمرو سعدی ص۳۰ ( در اثار او پیو ستگی واعتدال عقل و تخیل وجود دارد او نا صحی فاقد جاه ومقام و برخوردار از نعمت درویشی ا ست. اوحکیمی است که به جامعه اخلاق اندرز می دهد منطبق بافرهنگ تعلیم متداول و معتبر صاحب نظری است اهل ا ستدلال و منطق و صاحب ذوق شاعر انسانیت و مردمی که سخنانش بر مدار علوم اخالقی و روان شناسی تربیتی استوار شده و هدفش بیان حقایق و ترغیب ادمیان به خرد ورزی و اعتدال و مدارا و نیکی و راستی حال باید دانست که ایا میراث مکتوب سعدی راهگشای انسان امروزی هست؟ براورد تاثیر افکار این شاعر گرانقدر در زندگی و افکار ایرانیان امروز تا چه حد است؟ یا اثار سعدی نسخه شفابخشی برای کسانی هست که خود را در آینه سخنانش میبینند؟

PAZH |  آبادی میهن با فرهنگ بومی و اقتصاد درونگر

سعدی از برجسته‌ترین ادبای زبان فارسی ا ست، سخن او مشحون از معارف و دانش و فرهنگ ایران و اسلام است او فرمانروای بالمنازع ملک سخن است. اغلب سخنان او حکم مثل سایر را یافته او حکیمی است که به جامعه اندرز اخالق می‌دهد مطابق با فرهنگ تعلیم متداول و معتبر و هدف او در آثارش بیان حقایق و ترغیب آدمیان به خداجویی، خردورزی، مدارا و نیکی و دوستی و مهرورزی و ترک خودبینی و خودپسندی است.

او ناقد زراندوزان و دنیاطلبان و ریاکاران و ســتمگران اســت بر ماســت که دل به دریای پرگهر آثار او بزنیم تا باهنر ســخنپردازی و اندیشــههای عمیق انسانی و عاشقانه او همراه شویم. هنرمندی که سخنش تلفیقی از ذوق و عاطفه و منطق و استدالل است بوستان سعدی جهان آرزوهای او ست و دربردارنده دنیایی به شتآیین تا در پرتو این دنیا ان سان فارغ از ظلم و خ شونت زندگی پر از ع شق و صداقت و مهر و صفا داشته با شد دیگر هنر او را باید در گلستان به تماشا نشست اثری ممتاز و ابتکاری که حاوی معانی بلند حکمی، اخالقی، عرفانی، اجتماعی اســت گلســتانی که آیینه تمامنمای روزگار ســعدی اســت با همه خوشایند ها و زیبائیها و زشتیها و ناخوشایند های انسانی.

منش سعدی و جهان بینی او هنوز هم برای ایرانی امروز قابل الگوبرداری است

او از فرهنگ سخن می‌گوید فرهنگی که مفهومی گسترده دارد در لغتنامه‌ها مفهوم فرهنگ شامل ادب، تربیت، دانش، علم و معرفت و هنر و ادبیات، فلسفه و دین و باورها و آفرینش هاست. باورهایی که ادراکات ما را از هستی میسازند و اعمالی تکراری اند که هویت مردمان یک سرزمین را شکل می‌دهند و به دیگر سخن فرهنگ روشی متفاوت از زندگی یا زندگی گروهی از مردم است که ناشی از عوامل زیستشناختی، محیط زیستی و روانشناختی و تاریخ اند و شاخصه‌های مهم این فرهنگ می‌تواند جشنهای ملی، شخصیت‌های اسطورهای، هنر، معماری و دین هر ملتی باشد.

PAZH |  هبوط قهرمان ملی بر پرده نقره‌ای

سعدی صدها سال بر گردن ما ایرانیان حق معلمی دارد چرا که نثر امروز ما بر پایه گلستان او استوار ا ست و بوستانش تابلوی روشنگری از جهان تضادها و تناقض هاست او با ذکر حکایات و روایت ها ضرب المثل ها و تمثیالت نشان می دهد که به مسائل روزمره و احتیاجات عادی مردم متوجه بوده و خواننده را برای یک زندگی معنوی مرفه تر دعوت می کند.

او بر باد پای سخن نشسته و مرزهای جغرافیایی را شکسته و فراتر رفته و سخنش آینه ای است که از هر کس از هر ملت و نژاد که با شد می تواند خود را در آن ببیند و بند و اندرزش دارویی ا ست شفابخش که در د سترس همه می باشد و پیامش جهانی است

او در کسوت های متفاوت و متعددی عرن وجود کرده گاهی در کسوت شاعر زمانی در لباس نویسنده ای خالق و روزی عارفی کامل و روزی دیگر در کســـوت مربی و معلم تا به کمک فکر بلند و ژرف نگریش اصـــول مهم اخالقی، اجتماعی را به ما بیاموزد سخن سعدی ع صاره تمامی سخنانی ا ست که بر مدار علوم اخالقی و روان شنا سی و تربیتی بیان می شود و سخن و شعرش از حضور واقعیت ها می گوید و اساس توفیق آدمی را در معنویت و تربیت صحیح می داند.

نویسنده: اکرم السادات برقعی ثابت

[widget id='text-14'] [widget id='custom_html-20'] [widget id='dpt_display_post_types-12'] [widget id='text-23'] [widget id='media_gallery-9']