برنامه ریزی برای آینده امر مهمی است که میتواند درکاهش هزینه و افزایش موفقیت و انعطافپذیری شرکت بسیار موثر باشد؛ لیکن متد آن باید منبطق بر تحوات روز باشد.
کتابخانه پاژ | حجتالاسلام والمسلمین دکتر علیرضا پیروزمند عضو هیئتعلمی فرهنگستان علوم اسلامی قم با اشاره به اینکه الگوهای برنامه ریزی، خاستگاه غربی و محدودبه نگرش اقتصادی است و باید اصلاح شود، یادآور شد: باید توجه کنیم که موضوع مدیریت، شناور است که باید هر روز رصد شود و بدانیم که مدیریت، تنها متغیر تأثیرگذار نیست بلکه می بایست بهدنبال نقطه بهینه خود باشد.
پیروزمند گفت: برنامهریزی دو مدل خطی و پویا دارد. مدل خطی معتقد است با تغییر یک نقطه از واقعیت، نقاط دیگر را تغییر میدهیم، اما مدل دوم، باور دارد که واقعیت را گفتمانها میسازند و برنامه باید پویا و متناسب با انسانها و تحولات در تغییر باشد.
پیروزمند تصریح کرد برنامهریزی پویا نیز مبتنی بر یک نگرش غلط است و بیان کرد: منظور غربیها از کلمه پویا این است که واقعیت را ما میسازیم که این باور براساس فرهنگ پست مدرن است. آنها بیان میکنند واقعیت را گفتمانها یا تک تک آدمها میسازنند. بنابراین کثرت مهم است پس هر چه میتوانید دامنه تکثر را گسترش دهیدو هنگامی همیخاهد این کار انجام دهید و اراده فعال تک تک افراد را لحاظ کنید آنوقت مجبور هستید انعطاف و پویایی نشان دهید. چرا که هرکسی نظر خودش را دارد؛ البه این پویایی یک جنبه مثبتی نیز دارد.
وی گفت: مدیریت مطلوب مدیریت شناور است. چون ما تنها متغیر تاثیر گذار در صحنه فعالیت نیستیم. لذا باید نقطه بهینه خود را پیدا کنید. از این جهت مدیریتی با ترکیبی دو لایه باثبات و شناوری جوابگو خواهد بود.
عضو هیئتعلمی فرهنگستان علوم اسلامی قم گفت: لایه باثبات مدیریت برای حفظ و مراقبت از جهتگیریها و ابزارهای حفظ ثبات، و لایه شناور آن برای هضم تحولات در خودش و دیدن تنوع جوشش اردهها وخلاقیتها و استفاده از آنها است.
پیروزمند تصریح کرد: از زاویهای دیگر، برنامهریزی دو مدل متمرکز و نیمهمتمرکز و غیرمتمرکز دارد که در شیوه متمرکز، از بالا سیاستگذاری شده و تا پایین اجرا میشود،اما در افق آینده سازمانی باید مدیریت راهبردی و نیمهمتمرکز داشته باشیم. البته مدیریت راهبردی سیستمی نه مدیریت عملیاتی و تاکتیکی. موضع راهبردی روی مباحث کلان و کنترل تعارض محیطی و آیندهنگری متمرکز است . در این مدیریت در بدنه اجازه خلاقیت و تنوع داده میشود.
نکته مهم تفاوت مبانی در مفهوم برنامهریزی غربی گفت: مفهوم تکثرگرایی با خودش بیتفاوتی و بیجهتی میآورد ولی ما قائل به جریان جهت هستیم که باید حفظ شود. البته در دامنه باید اجازه تنوع بدهیم و باید ازقدرت خطر پذیری استفاده کنیم. میتوان این موارد را مقایس کوچک تجربه کرده و بعد از ارزیابی آن را کاملتر انجام داد.