پزوهشگران اعلام کردند نوع کربوهیدرات برای سلامت قلب و عروق مهمتر از کمیت کربوهیدرات است.
پاژ نیوز | بیماریهای قلبی عروقی (CVDs) عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند. در حالی که مطالعات قبلی ارتباط بین مصرف کلی کربوهیدرات و بیماریهای قلبی عروقی را در نظر گرفتهاند، یک مطالعه جدید در بریتانیا به این موضوع پرداخته است که آیا انواع کربوهیدراتهای مصرفشده بر سلامت قلب و عروق تأثیر میگذارد و دریافته است که کیفیت مهمتر از کمیت است.
بیماریهای قلبی عروقی مشکلاتی هستند که بر قلب و عروق خونی تأثیر می گذارند. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، بیماری های قلبی عروقی سالانه جان ۱۷٫۹ میلیون نفر را می گیرند.
تنگ شدن یا انسداد شریانهای خون رسانی به قلب (بیماری عروق کرونر یا coronary artery disease)، سکته مغزی یا آنوریسم که بر جریان خون به مغز تأثیر می گذارد (cerebrovascular disease) و بیماری های عروق خونی در بازوها و پاها (بیماری عروق محیطی یا peripheral vascular disease) همگی در زیر چتر CVD ها گنجانده شده است.
عوامل خطر رفتاری برای بیماریهای قلبی عروقی به خوبی شناخته شده است و شامل رژیم غذایی ناسالم و چاقی، عدم تحرک بدنی، سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل میشود. کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده قبلی و مطالعات مشاهدهای نشان دادهاند که در مورد رژیم غذایی، میزان کربوهیدراتهای مصرفشده بر سلامت قلب و عروق تأثیری ندارد.
کربوهیدرات ها بر اساس ترکیب شیمیایی طبقه بندی و شامل قندها میشوند. قندها بیشتر بهعنوان “بدون شکر” (طبق نظر قانون بهداشت جهانی، آن دسته از مواد غذایی که دارای کمتر از ۰.۵ گرم شکر هستند را میتوان جز محصولات بدون شکر دسته بندی کرد. این عنوان به هرگونه شکر از جمله شکر طبیعی یا مصنوعی نیز اطلاق میگردد.) یا “قندهای غیرآزاد” ( قندهای طبیعی موجود در میوه ها، سبزیجات و محصولات لبنی) طبقه بندی می شوند.
آژانسهای بهداشت عمومی در سراسر جهان توصیه میکنند که مصرف قندهای آزاد را برای کاهش خطر افزایش وزن و پوسیدگی دندان محدود کنید.
به عنوان مثال، سرویس بهداشت ملی بریتانیا (NHS) توصیه می کند که بزرگسالان روزانه بیش از ۳۰ گرم (۱ اونس) قند آزاد مصرف نکنند. برای درک بهتر، ۳۰ گرم معادل حدود هفت حبه قند است.
در این میان یک مطالعه جدید بزرگ در بریتانیا ارتباط بین CVDها و کیفیت کربوهیدرات های مصرفی را به جای کمیت مورد بررسی قرار داده است.
شرکت کنندگان با استفاده از ابزار ارزیابی آنلاین ۲۴ ساعته رژیم غذایی، میزان مصرف ۲۰۶ ماده غذایی و ۳۲ نوشیدنی را تحت نظر گرفتند. کربوهیدرات ها بر اساس نوع و منبع تقسیم شدند.
انواع کربوهیدرات ها شامل قندهای آزاد، قندهای غیرآزاد و فیبر بود. منابع کربوهیدراتها نشاسته غلات تصفیه شده (شامل نان سفید، ماکارونی سفید و برنج، غلات، پیتزا، کراکر، کیک، شیرینی و دسر) و نشاسته سبوس دار (شامل دانههای قهوهای و نان سبوسدار، ماکارونی سبوسدار و برنج قهوهای، سبوس، و غلات ناشتا یا موسلی) بودند.
نمونه خون از شرکت کنندگان برای اندازه گیری سطح چربی خون (کلسترول و تری گلیسیرید) گرفته شد و شرکت کنندگان در طول سالها تحت نظر قرار گرفتند تا ببینند آیا آنها به CVD مبتلا شدهاند یا خیر.
نتایج نشان داد که مصرف قندهای آزاد به طور کلی با CVDs به طور کلی و به طور خاص با بیماری عروق کرونر و سکته ارتباط مثبتی دارد. مصرف قند آزاد همچنین منجر به افزایش سطح چربی خون (تری گلیسیرید) شد. برعکس، تاثیر دریافت فیبر بیشتر برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی نیز روشن شد.
مطابق با مطالعات قبلی، مطالعه حاضر هیچ ارتباطی بین مقدار کربوهیدرات مصرفی و خطر ابتلا به CVD نشان نداد. در عوض، داده ها نشان می دهد که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی به نوع کربوهیدرات مصرفی، بهویژه مصرف قندهای آزاد بستگی دارد.